Bourgondische boeuf bourguignon

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

750 gram riblappen

3 uien

3 tenen knoflook

1 winterpeen

250 gram champignons

1 blikje tomatenpuree

1 potje zilveruitjes

750 milliliter volle rode wijn

150 gram ontbijtspekjes

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

20 gram verse peterselie

Peper en zout

 

Benodigdheden:

Keukenpapier

Braadpan

Keukentouw

Schuimspaan

 

Bereidingswijze:

Allereerst wordt het vlees gemarineerd. Hiervoor moet het vlees en de groente gesneden worden. Snijd de riblappen in blokjes van zo’n 2 bij 2 centimeter en doe deze met een snufje peper en zout in een mengkom. Snijd vervolgens de uien en de knoflookteentjes in grove blokjes en voeg deze bij het vlees. Voeg ook de winterpeen toe. Hier maak je kleine blokjes van, door de winterpeen in de lengte door vieren te snijden en vervolgens klein te snijden.

Schenk over het mengsel een halve fles rode wijn en roer het goed door. Dek de schaal af en laat deze een uurtje in de koelkast staan.

Neem de schaal na een uur uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Schep het vlees, zodra het mengsel op kamertemperatuur is, uit de schaal en dep het droog met keukenpapier.

Bak de ontbijtspekjes in de braadpan, zonder boter of olie, tien minuten op een laag vuurtje.

Schep met de schuimspaan de spekjes uit de pan en leg ze op een bord. Zorg ervoor dat het spekvet in de pan achterblijft.

Haal vervolgens de groenten uit de marinade en voeg bak deze in dezelfde pan, zachtjes, vijf minuten mee. Voeg hierna de tomatenpuree toe en roer deze door het groentemengsel. Laat dit zo’n twee minuten garen.

Schep nu de ribblokjes in de pan, voeg de marinade eraan toe en laat het geheel zonder deksel zachtjes doorkoken.

 

Terwijl de boeuf kookt, maak je een bouquet van de tijm, peterselie en het laurierblad door deze bij elkaar te binden met het keukentouw. Voeg het bouquet toe aan het vlees en groenten. Giet vervolgens een scheut wijn erbij en laat de boeuf nog 2,5 uur zachtjes stoven, ook weer zonder deksel.

 

Giet als laatste de zilveruitjes af en maak de champignons schoon. Doe zilveruitjes en de hele champignons bij de boeuf, schenk de rest van de wijn erbij en roer goed door. Laat het geheel nog zo’n 45-60 minuten stoven.

Verwijder hierna het bouquet, snijd de kruiden in stukjes en strooi deze over de boeuf bourguignon.

Lekker om bij de boeuf bourguignon te serveren is een zelfgemaakte aardappelpuree en een glas rode wijn. Smakelijk eten.

Tips:

Maak de boeuf bourguignon een dag van tevoren, dan smaakt ‘ie nog lekkerder!