Uiensoep uit Umbrië (La cipollata)
Ingrediënten soep:
220 gr gerookt doorregen spek zonder zwoerd, in blokjes gesneden
4 el olijfolie
30 gr boter
1300 gr uien, in dunne ringen gesneden
4 tl suiker
2,5 liter kippen bouillon
700 gr pomodori ontveld en in stukken gesneden
10 blaadjes basilicum
200 gr vers geraspte parmezaanse kaas
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding soep:
Verhit de stukjes spek al roerend in een grote pan tot het vet vrijkomt.
Zet het vuur iets hoger en voeg olie, boter, uien en suiker toe. Meng alles goed.
Dek de pan af en laat de uien in ca. 20 minuten goudbruin sudderen.
Roer regelmatig en zet eventueel het vuur lager.
Voeg bouillon, tomaten en zout en peper toe en breng de soep al roerende aan de kook.
Zet het vuur laag,dek de pan half af en laat de soep ca 30 minuten zacht koken.
Kijk of de soep dicht genoeg is en voeg eventueel wat bouillon of water toe.
Roer vlak voor het serveren het meeste van de gehakte basilicum toe, en maak de soep op smaak met zout en peper.
Serveer met parmezaanse kaas en garneer met een blaadje basilicum.