Surinaamse Bami
Wat je nodig hebt voor 4-6 personen
– 500gr spaghetti
– 3 kleine, vierkante Maggiblokjes (te koop bij supermarkt en toko)
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 300gr kippendijenfilet
– 4 takjes verse selderij
– zonnebloemolie
– 1/2tl zwarte peper
– 1/2tl 5 spices poeder
– 1 stukje verse gember van 2cm
– 1 volle tl tomatenpuree
– 5el zoute ketjap (sojasaus)
– 2el zoete ketjap
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten
De gehakte kip marineren met: zoute ketjap, helen ketjap, witte peper, geraspte gember, en 2 tenen knoflook geperst. Goed mengen en indien mogelijk 2 a 3 uur laten intrekken.
Kook de spaghetti beetgaar in een ruime pan met kokend water en 2 Maggiblokjes.
In de tussentijd hak je de knoflook en ui helemaal fijn. Haal de blaadjes selderij van de takjes af en hak deze grof. Giet de spaghetti af in een vergiet en schep terug in de pan. Schenk er een halve eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel zoute en zoetje ketjap over en meng dit goed door de spaghetti zodat alle sliertjes goed bedekt zijn.
Pak een grote wok en verhit deze. Schenk er 1 eetlepel zonnebloemolie in en fruit daarin de ui en knoflook een minuut. Voeg 1 Maggi blokje, zwarte peper, 5 spices poeder, stukje gember en een klein scheutje water toe en bak dit geheel nog een minuut of 2. Schep daarna de stukjes kip erbij en bak op medium/hoog vuur totdat de kip aan de buitenkant een bruin laagje heeft en van binnen gaar is. Op het laatst bak je de tomatenpuree nog een minuut mee. Zet het vuur laag en schenk er 4 eetlepels zoute en 1 eetlepel zoete ketjap bij en schep vervolgens de spaghetti erdoor. Doe dit rustig met 2 lepels en zorg ervoor dat alles goed vermengd raakt. Warm even door en proef of het goed op smaak is. Zo niet, dan voeg je nog wat extra zoute en/of zoete ketjap toe. Op het laatst schep je de grof gehakte selderij erdoor.
Tip: vegetarische bami eten? Laat dan de kippendijenfilet eruit en vervang door tofu of vegetarische kip stukjes.